MENÜ

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

İŞ HUKUKUNDA NELERİ BİLMELİ

 

1

SGK il müdürlüğüne işyerini işe başlamadan ve işçi çalıştırmaya başlamadan önce bildirmediğiniz takdirde idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız.

2

İşletmeye işçi alınacağı hallerde çalışmaya başlamadan en az bir gün önce Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi SGK il müdürlüğüne verilmelidir. Her işçi için iş sözleşmesi yapılmalıdır. Her işçi için sağlık raporu alınması gerekmektedir.

3

İş kanununa göre işçiyi deneme süresi iki aydır. Bu deneme süresinde de sigortalı olmak zorundadır

4

İşçi işyerinde iş kazası geçirmesi halinde , ilgili kuruma takip eden 2 iş günü içinde bilgi verilebilmesi için, aynı gün meslek mensubuna bilgi veriniz.

5

Yıllık ücretli izinlerini kullanan işçilere ücretli izin defteri imzalatılır. Kullanmayanlara ise işten ayrılmaları halinde hizmet süresine göre izin ücretleri ödenir.

6

İşçi işyerinden İşveren tarafından çıkartılmak istenirse hizmet süresine göre önceden işçiye bildirilecektir. Aksi halde ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.

7

İşçinin Kıdem tazminatı alabilmesi için en az bir yıl sigortalı çalışmalıdır. Her geçen tam yıl için işçiye son aldığı ücretten 30 gün karşılığı tazminat ödenir.

8

İşçi, kendi isteğiyle işten ayrılmak isterse her hangi bir tazminat talep edemez. Hatta işvereni zor bir durumda bırakıyorsa işçi hakkında yasal işlem yapılır. İşçinin elinden kendi isteğiyle ayrıldığına dair bir yazı alınmalıdır. Yada noterden işçinin ikametgah adresine ihtarname çekilmelidir.

9

İşçi işveren tarafından sebepsiz çıkartılıyorsa altı aydan evvel aynı vasıfta işçi alınamaz. Ancak çıkartılan işçiye bilgi verilmek suretiyle yeni işçi alınabilir.

10

İşçilere zorla ücretsiz izin verilemez. İşçinin muvafakatına tabidir.

11

Mesai günlük 7,5 , haftalık ise 45 saattir. Fazla mesai ise günde en fazla 3 saat yılda 90 saattir. Ödenecek ücret ise saat başına düşen normal çalışma ücretinin yüzde elli yükseltilmesiyle tespit edilir.

12

18 yaşını doldurmamış erkek veya her yaştaki kadın işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Gece postalarına kalamazlar.(Kurum İznine tabidir.)

13

İşçilerden işi bırakan veya çalışmış olduğu ay içinde 30 günden az çalışmış olan var ise eksik çalışma nedeni bildirilmek zorundadır. 30 günden az çalışan işçiler için Puantaj Cetveli tutmanız sizin yararınıza olacaktır.

14

Bir ay içinde 30 günden az çalışanların bildiriminde işverenin geçerli belge sunması gerekmektedir. ( Sözleşme, Rapor, Puantaj gibi)

15

İşçilerinizden sağlık raporu alan varsa mutlaka raporun bir örneğini muhasebeye süresinde bildiriniz.

16

İşçilerin SGK’ nın sağlık yardımlarından faydalanabilmesi için viziteye çıkma tarihinden önce 30 gün sigorta primi ödemiş olmaları gerekiyor.  İşten çıktıktan sonra 10 gün(+90) SGK Sağlık hizmetinden yararlanabilir.

17

Personele  ait ücret bordrolarını mutlaka imzalatınız, Personel ücretlerini ve AGİ tutarlarını Bankada işçi adına açılan hesaba ödenmesi en doğru olanıdır. On ve fazla işçi çalıştıran işverenler zaten zorunluluk kapsamındadır. Ücret dışında sağlanan her türlü fayda vergiye tabidir. İşçilerinizle ilgili özlük dosyasını mutlaka hazırlayınız ve muhafaza ediniz.

18

İzine çıkan, işe gelmeyen, işten ayrılan personelin bilgilerini mutlaka yazılı olarak muhasebeye bildiriniz.