MENÜ

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

MÜKELLEF BİLGİ PANOSU

MALİ KONULARDA NELERİ BİLMELİ

 

1

İlk defa İşe başlayacak mükellefler 10 gün içinde, işi bırakan mükellef de işi bıraktığı tarihten itibaren 30 gün içinde vergi dairesine yazılı bildirimde bulunmak zorundadır

2

Perakende fiş kesme sınırını aşan her türlü mal ve hizmet teslimi için,(2016 yılı 900 TL)  bedeli tahsil olsun veya olmasın yedi gün içinde "fatura" kesilmesi zorunludur. Bunun altındaki alışverişler ve hizmetler için "yazar kasa fişi" düzenlenmeli, ancak, müşteri isterse, tutarı ne olursa olsun fatura kesilmesi gerekmektedir.

3

Yazar Kasa fişinizin ve düzenlediğiniz faturaların okunaklı olmaması, yazarkasa tarih ve saat ayarlarının doğru olmaması usulsüzlük cezasını gerektirir

4

Kredi Kartı ile yapılan satışların Ödeme kaydedici Cihaz ile yapılması halinde kredi departmanı muhakkak kullanılmalıdır. Aksi takdirde belge düzenlenmeme cezasıyla karşılaşırsınız.

5

Satış yapılan her gün Yazar Kasadan GÜNLÜK Z  Raporu alınmalı, tarih sırasına göre muhafaza edilmeli ve Ay sonunda Aylık Z Raporu alınması zorunludur.

6

Fatura tanzim edilirken içeriği tam olarak doldurulmalı, alıcının adı,soyadı/ünvanı, adresi açık olarak yazılmalı, satılan mal veya hizmetin cinsi ve miktarı belirtilmeli ve mutlaka mürekkepli kalem veya daktilo ile doldurulmalıdır.

7

İşyerinden nihai tüketiciye yapılan belgeli satışlar haricindeki tüm emtia nakli için sevk irsaliyesi düzenlenmek zorundadır. Sevk irsaliyesinin üzerine fiili sevk tarihi (irsaliyeli fatura kullanılıyorsa sevk saati , sevk ve düzenleme tarihinin) bulunması zorunludur. Sevk tarihinden sonraki 7 gün içinde sevk edilen malın faturası ay atlamadan düzenlenmelidir

8

Mal işyerinizde teslim edilmiş ise faturanın altına "İş bu fatura muhteviyatı iş yerinde teslim edilmiştir." şerhi konulmalıdır.

9

İptal olan faturaların iptal nedenleri fatura üzerine yazılmalı ve aslı sureti ile birlikte saklanmalıdır. Yazılan iptal nedeni kanuna aykırı olmamalıdır

10

Teslimin yapıldığını ispatlamak için satış faturası veya sevk irsaliyesinde alıcıya "Tam ve Noksansız Teslim Aldım" şeklinde not yazdırıp imzalatınız. Müşterinizin bizzat kendisi veya yetkilisi imzalaması gerekmektedir. Alacağınızla ilgili ihtilaf halinde özellikle aranılmaktadır.

11

Sahte belge (Naylon Fatura) kullanmak 18 aydan 3 yıla kadar ağır hapis cezası, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmak ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanır. KDV indirimi reddedilir, 3 kat vergi ziya cezası uygulanır ve uzlaşma kapsamı dışında bırakılır.

12

Alış ve Satış Faturalarınıza ait ödemeleri mümkün olduğunca  nakit yapmayınız. Alış veya satış faturalarınızın tutarı yedi binlirayı (7.000 TL) aşması halinde taksit taksit bile olsa ödeme ve tahsilatların bankadan yapılması zorunludur. Nakit yapılan cari hesap ödemeleri KDV Tebliği 84’ e göre sorun teşkil etmektedir. Mutlaka ödemelerinizi bankadan, bankaya eft, havale,  banka havalesi, Nama yazılı çek, senet, kredi kartı gibi belgeli   işlemler ile yapınız. Bu sizin ileride K.D.V.den kaynaklanan sorunlarınızı da giderecektir.

13

Ödenmeyen SSK primleri ancak ödendiği dönemde gider yazılabilir. Gelir vergisi mükellefi iseniz ödemiş olduğunuz Bağkur primlerinizi ticari kazancınızdan indirebilirsiniz.

14

Defter ve Belgelerinizi mevcut takvim yılını takip eden yılın;
   a) Vergi Usul Kanununa göre 5. yılın,
   b) Sosyal Sigortalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre 10. yılın, son gününe kadar saklanması zorunludur.

15

Defter ve belgelerin kaybolması, yanması, çalınması vb hallerde 15 gün içinde zayi belgesi almak için mahkemeye müracaat etmeniz gerekmektedir. Aksi halde defter ve belgeleri gizlemiş olduğunuz iddiası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

16

Periyodik aralıklarla  mal aldığınız yerler  ve müşterilerinizle cari hesap mutabakatı yapınız.

17

Gelen ihbarnameleri, ödeme emirlerini, haciz bildirilerini mutlaka önemseyin, aksi takdirde itiraz sürelerinin kaçırılması nedeniyle kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.

18

Kasa hesabınızda yüklü miktarlarda tutarlar gözükmesi, ödeme ve tahsilatlar yapılması her zaman incelemelerde ilk dikkati çeken husus olmuştur.

19

Anlaşmalı matbaa veya noterde tasdik ettirdiğiniz  fatura, sevk irsaliyesi, gider pusulası gibi basımı ve tasdiki izne tabi belgelere ait bilgi formlarının bir kopyasını tarafımıza ulaştırarak diğer nüshaları kendinizde iyi bir şekilde saklayınız.

 

 

20

İşyeri kiralarınızı mutlaka BANKA, PTT ye veya Finans kuruluşlarına yatırınız.